INTERVJU PSYKISK OHÄLSA OCH DIAGNOSER - DEL 8

Postad i: Psykisk ohälsa, Funktionsnedsättning

Jag tänkte börja med en ny sak här på bloggen. Jag har valt att kontakta några personer med psykisk ohälsa eller någon form av diagnos som ska få svara på några frågor, några har valt att vara anonyma.

1. psykisk ohälsa eller vad för diagnos?
2. Hur har detta påverkat ditt liv?
3. Hur märkte du symtomerna?
4. Hur gammal var du när det började?
5. Har du fått den hjälpt du behövt?
OM nej vad är de som varit fel?
6. Hur tycker du att vården är/ varit emot dig angående din problematik?
7. Tycker du samhället har kunskap om psykisk ohälsa/din diagnos?
8. Har du några hjälpmedel?
OM nej önskar du att du hade?
9. Några nackdelar eller fördelar som du upplevt/upplever?

----------------------------------------------------------------------


1. - Jag har alltså 1 diagnos, dysfasi. Sen lider jag av psykisk ohälsa som socialfobi & panikångest (samt attacker)

2. - Super mycket, dysfasin hatar jag helt ärligt. Har svårt att konsentrera mig och har svårt att uppfatta saker och ting. För de som inte vet vad dysfasi är så beskrivs det som att man har svårt att producera och förstå talat språk. Dysfasi kan också orsaka läsning, skrivning och gestörande funktionsnedsättning. - Dysfasin har diagnotiserats på mig då jag var kanske 10 år, den har påverkat mitt liv så mycket. Jag är lite sån att då det blir en situatioin där jag inte förstår någonting och den andra personen försöker förklara åt mig om och om igen och jag förstår fortfarande inte, då blir jag arg. Jag blir så förbannad på mig själv när jag inte förstår. Det är faktist jobbigt när man inte förstår. Det är då man känner sig dum i huvudet - socialfobin och panikångesten har påverkat mig mest, nu är det lättare.
3. - socialfobin märkte jag av att jag inte vågade gå till butiken ensam, sen vågade jag inte till matsalen i skolan. Jag vågade tillslut inte någonstans ensam. Om jag gick till butiken så blev allting svart och jag minns ingenting om vad jag gjorde, vad jag köpte och hur jag betalade. - Panikångesten kom senare men min första panikattack fick jag när jag kanske var 16 om jag inte minns fel. Sen har jag fått dem några gånger. Ångesten är något jag får leva m - leva med än idag.
4. - jag tror jag var 14 när min socialfobi tog över
5. med dysfasin har jag fått alltid super mycket hjälp i skolan! Vilket jag är tacksam över OM nej vad är de som varit fel? - med fobin och ångesten har jag inte fått hjälp
6. - helt okej, jag har träffat flera psykologer men ingen har varit riktigt någon som funkat för mig, men de har iallafall försökt. Jag har gett upp med att träffa några psykologer och har bara lärt mig leva med hur det nu är i mitt liv.
7. - inte tillräcklit
8. - inte just nu OM nej önskar du att du hade?
9. - nackdelen med dysfasin är ju klart det när man inte förstår och blir arg - Men fördelen är ju all hjälp man fick i skolan - nackdelar med fobin och ångesten finns det fler av. Som att man inte riktigt vill gå någonstans ensam och man är alltid rädd och det är obehagligt. Jag är en person som vill ha ganska mycket kontroll (som att veta vart jag ska, när och med vad) och har jag inte det så får jag ångest. - Fördelar är att jag inte är ensam, har vänner jag kan prata med som finns där för mig!

Gillar

Kommentarer